Gelex

A Bizottság határozata (2008. december 4.) az állatbetegségek és zoonózisok felszámolására és ellenőrzésére irányuló egyes 2008. évi módosított programok jóváhagyásáról, valamint a 2007/782/EK határozatnak az egyes tagállamoknak a határozattal jóváhagyott programokhoz nyújtott közösségi pénzügyi hozzájárulás újraelosztása tekintetében történő módosításáról (az értesítés a C(2008) 7572. számú dokumentummal történt) (2008/920/EK)

In forceVersion 2008-12-04
Grade B

mapped from publisher markup. A grade says how a document's structure was obtained, not how reliable the law is.

Ask Gelex about this law

Address https://gelex.eu/eli/EU/act/2008/920@2008-12-04/hu

Contents
  1. Preamble
  2. 6. cikk
  3. 1.
  4. (2) a)
  5. 2. a)
  6. 3. a)
  7. 4. a)
  8. 5. a)
  9. 6. a)
  10. o)
  11. p)
  12. q)
  13. r)
  14. s)
  15. 7. a)
  16. 8. a)
  17. 9. a)
  18. 10. a)
  19. 11. a)
  20. 12. a)
  21. c)
  22. d)
  23. e)
  24. f)
  25. g)
  26. 13. c)
  27. 14. c)
  28. 15. b)
  29. 16. a)

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA,

tekintettel az Európai Közösséget létrehozó szerződésre,

tekintettel az állat-egészségügyi kiadásokról szóló, 1990. június 26-i 90/424/EGK tanácsi határozatra és különösen annak 24. cikke (5) és (6) bekezdésére,

mivel:

(1) A 90/424/EGK határozat megállapítja az állatbetegségek és zoonózisok felszámolására, ellenőrzésére és megfigyelésére irányuló programokhoz való közösségi pénzügyi hozzájárulást szabályozó eljárásokat.

(2) A tagállamok által 2008-ra és az azt követő évekre benyújtott, egyes állatbetegségek és zoonózisok felszámolására, ellenőrzésére és megfigyelésére irányuló éves és többéves nemzeti programok, valamint az azokhoz nyújtott közösségi pénzügyi hozzájárulás jóváhagyásáról szóló, 2007. november 30-i 2007/782/EK bizottsági határozat jóváhagy egyes nemzeti programokat és a tagállamok által benyújtott minden egyes programra vonatkozóan meghatározza a közösségi pénzügyi hozzájárulás mértékét és maximális összegét.

(3) A Bizottság megvizsgálta a tagállamok által benyújtott, az említett programokkal kapcsolatban felmerült kiadásokról szóló jelentéseket. A vizsgálat eredményei azt mutatják, hogy egyes tagállamok nem fogják kihasználni a 2008-ra szóló teljes keretüket, miközben más tagállamok kiadásai túllépik majd a számukra megállapított összeget.

(4) Ezért az említett nemzeti programok közül néhány esetében ki kell igazítani a közösségi pénzügyi hozzájárulást. Helyénvaló újraelosztani az olyan nemzeti programok számára megítélt támogatást, amelyek nem fogják azt teljes egészében felhasználni és a fennmaradó összeget odaítélni olyan nemzeti programoknak, amelyek túllépik majd a számukra megállapított összeget. Az újraelosztásnak az érintett tagállamok ténylegesen felmerülő kiadásaira vonatkozó legfrissebb információkon kell alapulnia.

(5) Ezenkívül Belgium, Dánia és Finnország módosított programot nyújtott be a fertőző szivacsos agyvelőbántalmak (TSE) ellenőrzésére, Magyarország módosított programot nyújtott be a veszettség felszámolására, Románia pedig módosított programot nyújtott be a klasszikus sertéspestis felszámolására.

(6) A Bizottság mind állat-egészségügyi, mind pénzügyi szempontból megvizsgálta az említett módosított programokat. Megállapítást nyert, hogy az említett programok megfelelnek a vonatkozó közösségi állat-egészségügyi jogszabályoknak, különösen a 90/638/EGK tanácsi határozatban megállapított kritériumoknak. Így jóvá kell hagyni az említett öt tagállam módosított programjait.

(7) A 2007/782/EK határozatot ezért ennek megfelelően módosítani kell.

(8) Az e határozatban előírt intézkedések összhangban vannak az Élelmiszerlánc- és Állat-egészségügyi Állandó Bizottság véleményével,

ELFOGADTA EZT A HATÁROZATOT:

1. cikk A Belgium által a fertőző szivacsos agyvelőbántalmak (TSE) ellenőrzésére 2008. május 23-án benyújtott módosított programot jóváhagyják a 2008. január 1-jétől2008. december 31-ig terjedő időszakra.

2. cikk A Dánia által a fertőző szivacsos agyvelőbántalmak (TSE) ellenőrzésére 2008. június 18-án benyújtott módosított programot jóváhagyják a 2008. január 1-jétől2008. december 31-ig terjedő időszakra.

3. cikk A Finnország által a fertőző szivacsos agyvelőbántalmak (TSE) ellenőrzésére 2008. április 9-én benyújtott módosított programot jóváhagyják a 2008. január 1-jétől2008. december 31-ig terjedő időszakra.

4. cikk A Magyarország által a veszettség felszámolására 2008. szeptember 4-én benyújtott módosított programot jóváhagyják a 2008. január 1-jétől2008. december 31-ig terjedő időszakra.

5. cikk A Románia által a klasszikus sertéspestis felszámolására 2008. június 30-án benyújtott módosított programot jóváhagyják a 2008. január 1-jétől2008. december 31-ig terjedő időszakra.

6. cikk A 2007/782/EK határozat a következőképpen módosul:

6. cikk

1. Az 1. cikk (2) bekezdésének helyébe a következő szöveg lép:

1.

(2) A laboratóriumi vizsgálatok elvégzésének költségeihez, a tulajdonosoknak az e programok keretében levágott állatok értékéért fizetett kártérítéshez, valamint az oltóanyagadagok beszerzéséhez nyújtott közösségi pénzügyi hozzájárulás az (1) bekezdésben említett egyes tagállamok költségeinek 50 %-a, és nem haladhatja meg az alábbi összegeket:

(2) a)

Írország esetében 1550000 EUR;

b)

Spanyolország esetében 3000000 EUR;

c)

Olaszország esetében 4100000 EUR;

d)

Ciprus esetében 15000 EUR;

e)

Portugália esetében 1460000 EUR;

f)

az Egyesült Királyság esetében 4400000 EUR.

2. A 2. cikk (2) bekezdése a következőképpen módosul:

2. a)

a b) pontban a 6100000 EUR szövegrész helyébe a 7700000 EUR szövegrész lép;

b)

a d) pontban az 1100000 EUR szövegrész helyébe az 1500000 EUR szövegrész lép.

3. A 3. cikk (2) bekezdésének a) és b) pontja helyébe a következő szöveg lép:

3. a)

Spanyolország esetében 4400000 EUR;

b)

Olaszország esetében 3500000 EUR;.

4. A 4. cikk (2) bekezdése a következőképpen módosul:

4. a)

az a) pontban a 377000 EUR szövegrész helyébe a 630000 EUR szövegrész lép;

b)

a c) pontban a 3100000 EUR szövegrész helyébe az 1200000 EUR szövegrész lép;

c)

az e) pontban a 4100000 EUR szövegrész helyébe az 5800000 EUR szövegrész lép;

d)

az f) pontban a 351000 EUR szövegrész helyébe a 3100000 EUR szövegrész lép;

e)

az i) pontban az 527000 EUR szövegrész helyébe a 125000 EUR szövegrész lép;

f)

a k) pontban az 1004000 EUR szövegrész helyébe a 610000 EUR szövegrész lép;

g)

az l) pontban a 43000 EUR szövegrész helyébe a 100000 EUR szövegrész lép.

5. Az 5. cikk (2) bekezdése a következőképpen módosul:

5. a)

az a) pontban az 550000 EUR szövegrész helyébe a 700000 EUR szövegrész lép;

b)

a c) pontban a 200000 EUR szövegrész helyébe az 500000 EUR szövegrész lép;

c)

az e) pontban a 600000 EUR szövegrész helyébe az 50000 EUR szövegrész lép;

d)

az i) pontban az 500000 EUR szövegrész helyébe a 400000 EUR szövegrész lép;

e)

a j) pontban a 470000 EUR szövegrész helyébe a 120000 EUR szövegrész lép;

f)

az m) pontban a 400000 EUR szövegrész helyébe a 750000 EUR szövegrész lép;

g)

az n) pontban az 1300000 EUR szövegrész helyébe az 1000000 EUR szövegrész lép;

h)

a p) pontban a 2000000 EUR szövegrész helyébe a 2400000 EUR szövegrész lép;

i)

az r) pontban a 400000 EUR szövegrész helyébe a 10000 EUR szövegrész lép.

6. A 6. cikk (2) bekezdése a következőképpen módosul:

6. a)

az a) pontban a 750000 EUR szövegrész helyébe az 500000 EUR szövegrész lép;

b)

a d) pontban a 2000000 EUR szövegrész helyébe a 250000 EUR szövegrész lép;

c)

a g) pontban a 3500000 EUR szövegrész helyébe a 2450000 EUR szövegrész lép;

d)

az i) pontban az 1000000 EUR szövegrész helyébe a 200000 EUR szövegrész lép;

e)

a k) pontban a 300000 EUR szövegrész helyébe a 80000 EUR szövegrész lép;

f)

az m) pontban a 2000000 EUR szövegrész helyébe a 3400000 EUR szövegrész lép;

g)

az o)–s) pontok helyébe a következő szöveg lép:

o)

Ausztria esetében 700000 EUR;

p)

Lengyelország esetében 3500000 EUR;

q)

Portugália esetében 50000 EUR;

r)

Románia esetében 20000 EUR;

s)

Szlovákia esetében 500000 EUR;.

7. A 7. cikk (2) bekezdése a következőképpen módosul:

7. a)

az f) pontban a 2500000 EUR szövegrész helyébe a 2000000 EUR szövegrész lép;

b)

a h) pontban az 525000 EUR szövegrész helyébe a 375000 EUR szövegrész lép.

8. A 9. cikk (2) bekezdése a következőképpen módosul:

8. a)

a c) pontban a 65000 EUR szövegrész helyébe a 25000 EUR szövegrész lép;

b)

az e) pontban az 580000 EUR szövegrész helyébe a 280000 EUR szövegrész lép;

c)

a k) pontban a 380000 EUR szövegrész helyébe a 600000 EUR szövegrész lép;

d)

az u) pontban a 465000 EUR szövegrész helyébe a 300000 EUR szövegrész lép.

9. A 10. cikk (2) bekezdése a következőképpen módosul:

9. a)

az f) pontban a 250000 EUR szövegrész helyébe a 280000 EUR szövegrész lép;

b)

a g) pontban az 5000000 EUR szövegrész helyébe a 6200000 EUR szövegrész lép;

c)

az i) pontban a 4700000 EUR szövegrész helyébe az 5500000 EUR szövegrész lép;

d)

a k) pontban a 3050000 EUR szövegrész helyébe az 5800000 EUR szövegrész lép;

e)

az l) pontban a 250000 EUR szövegrész helyébe a 450000 EUR szövegrész lép;

f)

az m) pontban a 300000 EUR szövegrész helyébe a 350000 EUR szövegrész lép;

g)

az r) pontban a 3150000 EUR szövegrész helyébe a 2950000 EUR szövegrész lép;

h)

az s) pontban az 1250000 EUR szövegrész helyébe az 1400000 EUR szövegrész lép;

i)

a t) pontban a 3250000 EUR szövegrész helyébe az 1350000 EUR szövegrész lép;

j)

az u) pontban az 1250000 EUR szövegrész helyébe a 2700000 EUR szövegrész lép;

k)

a v) pontban a 7500 EUR szövegrész helyébe az 1000000 EUR szövegrész lép;

l)

az x) pontban a 750000 EUR szövegrész helyébe az 550000 EUR szövegrész lép;

m)

az y) pontban a 650000 EUR szövegrész helyébe az 550000 EUR szövegrész lép;

n)

a z) pontban az 1150000 EUR szövegrész helyébe az 1500000 EUR szövegrész lép.

10. A 11. cikk (2) bekezdése a következőképpen módosul:

10. a)

a g) pontban a 430000 EUR szövegrész helyébe a 130000 EUR szövegrész lép;

b)

az i) pontban az 500000 EUR szövegrész helyébe a 200000 EUR szövegrész lép;

c)

az o) pontban a 100000 EUR szövegrész helyébe a 300000 EUR szövegrész lép;

d)

a p) pontban a 232000 EUR szövegrész helyébe a 130000 EUR szövegrész lép.

11. A 12. cikk (2) bekezdése a következőképpen módosul:

11. a)

a d) pontban a 204000 EUR szövegrész helyébe a 110000 EUR szövegrész lép;

b)

az e) pontban az 1000000 EUR szövegrész helyébe a 100000 EUR szövegrész lép;

c)

a g) pontban az 550000 EUR szövegrész helyébe a 250000 EUR szövegrész lép;

d)

az i) pontban a 3800000 EUR szövegrész helyébe a 3700000 EUR szövegrész lép;

e)

a j) pontban a 3000000 EUR szövegrész helyébe a 2450000 EUR szövegrész lép;

f)

az l) pontban az 1100000 EUR szövegrész helyébe az 1200000 EUR szövegrész lép;

g)

a q) pontban a 258000 EUR szövegrész helyébe a 150000 EUR szövegrész lép;

h)

az s) pontban a 35000 EUR szövegrész helyébe a 100000 EUR szövegrész lép;

i)

a t) pontban a 881000 EUR szövegrész helyébe a 100000 EUR szövegrész lép;

j)

a v) pontban a 302000 EUR szövegrész helyébe a 100000 EUR szövegrész lép;

k)

a w) pontban a 201000 EUR szövegrész helyébe az 50000 EUR szövegrész lép;

l)

az x) pontban a 4000000 EUR szövegrész helyébe az 1800000 EUR szövegrész lép.

12. A 13. cikk (2) bekezdése a következőképpen módosul:

12. a)

az a) pontban a 700000 EUR szövegrész helyébe a 0 EUR szövegrész lép;

b)

a c)–g) pontok helyébe a következő szöveg lép:

c)

Magyarország esetében 1000000 EUR;

d)

Ausztria esetében 330000 EUR;

e)

Lengyelország esetében 4200000 EUR;

f)

Románia esetében 0 EUR;

g)

Szlovákia esetében 425000 EUR;.

13. A 14. cikk (2) bekezdésének c) pontja helyébe a következő szöveg lép:

13. c)

Lengyelország esetében 3000000 EUR.

14. A 15. cikk (2) bekezdésének c) pontja helyébe a következő szöveg lép:

14. c)

Lengyelország esetében 4650000 EUR.

15. A 16. cikk (5) bekezdésének b)–e) pontja helyébe a következő szöveg lép:

15. b)

Németország esetében 225000 EUR;

c)

Észtország esetében 860000 EUR;

d)

Lettország esetében 700000 EUR;

e)

Szlovénia esetében 380000 EUR;.

16. A 18. cikk (5) bekezdése a következőképpen módosul:

16. a)

az a) pontban a 400000 EUR szövegrész helyébe a 650000 EUR szövegrész lép;

b)

a c) pontban a 300000 EUR szövegrész helyébe a 350000 EUR szövegrész lép.

7. cikk E határozatnak a tagállamok a címzettjei.

Kelt Brüsszelben, 2008. december 4-én. a Bizottság részéről Androulla Vassiliou a Bizottság tagja

Versions

  1. 2008-12-04